ЦРИС Студиорум
CRPRC Studiorum
04.07.2018 НастаниВестиНовите медиуми и општеството

Успешно организирана Национална консултативна работилница за Индексот на граѓанското општество за 2018 година

На 26 јуни 2018 година во ТЦЦ Гранд Плаза се одржа Национална консултативна работилница за Индексот на граѓанското општество за 2018 година, организирана од ЦРИС Студиорум, во рамки на акциско истражувачкиот проект Индекс на граѓанско општество – анализа и поддршка за развој на граѓанското општество, кој се спроведува во периодот 01.04.2016 – 30.6.2018 година. Главната […]

20.09.2017 НастаниЗдравствени политики и менаџментВести

Студиорум учествуваше на 67от Регионален комитет на СЗО за Европа

67ми Регионален комитет на СЗО Европа, 11-14 септември 2017 г. Будимпешта, Унгарија На 67от Регионален комитет на Светската здравствена организација за Европа (СЗО Европа) кој се одржа во Будимпешта, Унгарија, од 11 до 14 септември 2017 година учествуваа Министрите за здравство и високи претставници од 53 земји-членки на СЗО Европа, како и партнерските организации и […]

25.09.2014 НастаниЗдравствени политики и менаџмент

„Антибиотиците не се храна“: Семинари за рационална употреба на антибиотици

Со цел превенција на нерационалната употреба на антибиотиците и антимикробната резистенција, а во рамки на постојната иницијатива за одбележување на Европскиот ден за рационална употреба на антибиотици (European Antibiotic Awareness Day), во соработка со Министерството за здравство на РМ, Фондот за здравствено осигурување на Македонија и Институтот за јавно здравје на РМ, Студиорум ќе организира […]

23.09.2014 НастаниПрограма за човекови права

УСАИД го објави 17-то издание на Индексот на одржливост на граѓанските организации за Централна и Источна Европа и Евроазија

Годинешната презентација на 17-то издание на Индексот на одржливост на граѓанските организации за Европа и Евроазија, објавен од страна на УСАИД, беше организирана од Студиорум и Македонскиот центар за меѓународна соработка во рамки на Платформата за антикорупција и добро владеење. Според извештајот за 2013 година, зголеменото ниво на граѓанско учество им оди во прилог на […]

29.05.2014 НастаниПрограма за човекови праваВести

Развивање соработки: Тркалезна маса за политиката, општеството и ЛГБТК заедницата во Македонија

ЛГБТК лицата се жртви на дискриминација и малтретирање низ целиот свет. Унапредувањето на правата на ЛГБТК лицата во Централна и Источна Европа не се случува со истото темпо како во останатите делови на светот. Кристефер Стојановски, стипендист на програмата „Фулбрајт“, спроведе истражувачки проект за влијанијата на општеството и политиката врз ЛГБТК заедницата во Македонија. Тој […]

07.05.2014 НастаниПрограма за човекови права

На 12ти мај 2014 година ќе се одржи конференцијата „Бизнис и човекови права“

Центарот за регионални истражувања и соработка „Студиорум“ ја организира конференцијата „Бизнис и Човекови права“, која ќе се одржи на 12ти мај 2014 година во Универзитетот Американ Колеџ – Скопје, во Скопје.

04.05.2014 НастаниЗдравствени политики и менаџмент

Одбележување на 5 мај – Европскиот ден за хигиена на рацете: СПАСЕТЕ ЖИВОТ, Чистете ги рацете

По повод Европскиот ден за хигиена на рацете: СПАСЕТЕ ЖИВОТ, Чистете ги рацете, востановен од страна на Светската здравствена организација во 2010 година во рамки на Првиот глобален предизвик за безбедност на пациентите „Чиста нега е безбедна нега“, на 5 мај (понеделник) со почеток во 13.00 часот во aмфитеатарот на Деканатот на Медицинскиот факултет–Скопје ќе […]Page 1 of 512345