ЦРИС Студиорум
CRPRC Studiorum
29.05.2014 НастаниПрограма за човекови праваВести

Развивање соработки: Тркалезна маса за политиката, општеството и ЛГБТК заедницата во Македонија

ЛГБТК лицата се жртви на дискриминација и малтретирање низ целиот свет. Унапредувањето на правата на ЛГБТК лицата во Централна и Источна Европа не се случува со истото темпо како во останатите делови на светот. Кристефер Стојановски, стипендист на програмата „Фулбрајт“, спроведе истражувачки проект за влијанијата на општеството и политиката врз ЛГБТК заедницата во Македонија. Тој […]

07.05.2014 НастаниПрограма за човекови права

На 12ти мај 2014 година ќе се одржи конференцијата „Бизнис и човекови права“

Центарот за регионални истражувања и соработка „Студиорум“ ја организира конференцијата „Бизнис и Човекови права“, која ќе се одржи на 12ти мај 2014 година во Универзитетот Американ Колеџ – Скопје, во Скопје.

23.02.2014 Програма за човекови права

Студиорум со свој придонес во консултациите на КПЛП на ООН

Студиорум учествуваше во консултациите за првите два нацрт-генерални коментари за Конвенцијата за права на лица со попреченост кои ги отвори Комитетот за права на лица со попреченост на Организацијата на обединетите нации.

29.12.2013 Програма за човекови праваПрограмски области

Придонес на Студиорум за вториот Универзален периодичен преглед на Македонија

Во рамки на консултациите на засегнатите страни за вториот Универзален периодичен преглед на Македонија, Студиорум поднесе заеднички придонес со организациите Рома С.О.С. и ЛИЛ. Овој придонес и сите други документи во врска со овој преглед закажан за 30ти јануари 2014 година се сега достапни на интернет. Ни причинува задоволство што значителен дел од препораките и голем дел од критичкиот преглед на сегашната ситуација од придонесот најдоа свое место во резимето подготвено од КВКЧП.

20.10.2013 Новите медиуми и општеството

„Ние сме визуелни“: Меѓународна конференција во Амстердам

По низа месеци поминати во договарања, преговарања, безброј мејлови и преводи и збогатени со успешно организираните визуелни работилници, обуките во Амстердам и Нирнберг, многу визуелни дизајни и уште повеќе прекрасни документарни филмови најпосле следи и завршната конференција на „Ние сме визуелни!“. Осмислена како дводневен визуелен настан во изобилството од фестивалски документарни наслови за време на […]

28.06.2013 Новите медиуми и општеството

„ЈутЛИНК“ влегува во втората фаза: Камп за иновација во Сараево

Четиридневниот Камп за иновација којшто се одржа во Сараево, го посетија приближно 110 млади луѓе од шест балкански земји. Поделени во десет помали групи и поддржани од ИТ-експерти, тие два дена тимски работеа за да ги претворат своите проектни идеи во реалност. Завршната церемонија, пак, потврди дека нивниот труд не беше залуден!

12.06.2013 Програма за човекови праваПубликации

Студиорум серија коментари на случаи и прегледи за Човекови права

ЦРИС Студиорум започнува со објавување на серија коментари на случаи и прегледи за важни елементи во развојот на Човековите права на глобално ниво, но и на оние кои се директно врзани за Македонија.Page 1 of 41234