ЦРИС Студиорум
CRPRC Studiorum
29.04.2009 Здравствени политики и менаџментВести

Клучен развој за правата на пациентите во Европскиот парламент

Европскиот Парламент неодамна го усвои извештајот кој ќе им даде на пациентите можност да патуваат низ Европа со цел да добијат здравствена услуга. Директивата е се поблиску до реализација, тоа го покажува усвојувањето на извештајот со 297 гласови ЗА, 120 против и 152 воздржани.

24.12.2008 Здравствени политики и менаџментЗПМ ПроектиПроекти

Почеток на проектот Правата на пациентите како прашање за применетите политики (2004-2006)

Проектот Правата на пациентите како прашање за применетите политики цели да ги анализира политиките за права на пациентите и нивото на квалитет и нивна заштита во различни национални контексти, како и во вид на различните етнички групи, со посебен фокус на ромската популација, како група со најмали предности и најголема социјална исклученост, но и како група која најмногу страда од нееднаквост и дискриминација.

30.07.2008 Здравствени политики и менаџментВести

Усвојување на законот за права на пациенти во Македонија

На 2 јули 2008 година, Собранието на Република Македонија го донесе законот за заштита на правата на пациентите. Оваа вест ја пренесуваме со задоволство бидејќи станува збор за многу значаен развој. Но, исто така ја пренесуваме и во очекување на многуте предизвици кои ќе следуваат во врска со имплементцијата на овој закон.Page 1 of 11