ЦРИС Студиорум
CRPRC Studiorum
17.11.2013 Здравствени политики и менаџментВести

По шести пат ќе се одбележи Европскиот ден за рационална употреба на антибиотиците

По шести пат ќе се одбележи европскиот ден за рационална употреба на антибиотиците. Главни активности оваа година ќе бидат презентација на промотивни материјали за подигнување на свеста и еднодневна тренинг сесија за микробиолози за следење на протоколите и упатствата на ЕУКАСТ.

15.02.2013 Здравствени политики и менаџментВести

Потпишан Меморандум за соработка со Сојузот на здруженијата на пензионерите

Успешната соработка помеѓу Студиорум и Сојузот на здруженијата на пензионерите (СЗПМ) која се одвиваше во рамките на пилот истражувањето за тоа какви се и што за тоа мислат пензионерите за условите за активно и здраво стареење во Македонија, на 15 февруари 2013 година и официјално беше дефинирана со потпишување на Меморандум за соработка.

14.11.2012 НастаниЗдравствени политики и менаџментВести

По петти пат го одбележуваме европскиот ден за рационална употреба на антибиотиците

Согледувајќи го значењето на рационалната примена на антибиотиците и големината на проблемот со растечката отпорност на бактериите кон антибиотиците, Македонија уште од самиот почеток на оваа иницијатива во 2008 година беше една од 32те eвропски земји кои активно ја промовираа рационалната примена на антибиотиците меѓу населението и здравствените работници. Оваа година, Европскиот ден е насочен кон промоција на рационалната примена на антибиотиците меѓу докторите по ветеринарна медицина.

27.05.2011 Здравствени политики и менаџментВести

Промоција на правната анализа на законската рамка за ХИВ/СИДА во Македонија

Анализата покажува како постоечката законска регулатива ги адресира потребите на луѓето кои живеат со ХИВ/СИДА или се под ризик, од аспект на човековите права. Тука е вклучен и пристапот на овие луѓе до здравствена заштита, здравствени и социјални услуги, вработување, правна заштита, образование, како и почитувањето на нивното право на заштита на приватност и доверливост. Направена е и нејзина споредба со меѓународните стандарди и дадени се препораки за надминување на постоечките недостатоци.

29.04.2011 Здравствени политики и менаџментВести

Студиорум учествуваше на конференција за научно-општествените истражувања во Македонија

На 14 април 2011 година, во хотелот Континентал во Скопје беше одржана конференција на тема „Состојбата на научно-општествените истражувања во Република Македонија”. Овој настан го привлече вниманието на повеќе тинк-танк организации од Македонија, претставници од државните и приватните универзитети, Министерството за образование и наука, како и независни истражувачи.

01.02.2011 Здравствени политики и менаџментВести

Студиорум учествува во глобалниот проект „Судска практика поврзана со правото на здравје“

ЦРИС Студиорум започна со активностите во рамки на глобалниот проект „Судска практика поврзана со правото на здравје“. Овој проект беше инициран од специјалниот известувач на Обединетите нации за право на здравје, г. Ананд Гровер, а е координиран од страна на „Лојерс колектив“ (Lawyers Collective) од Индија.

18.06.2010 Здравствени политики и менаџментВести

Студиорум учествува на Втората годишна научна конференција на РРПП

Втората годишна научна конференција на Регионалната програма за промоција на истражувањата (РРПП) ќе се одржи 25-27 јуни, 2010 година Драч, Албанија. На конференцијата ќе учествуваат преку 90 учесници од 16 земји од регионот, од Европа и прекуокеански земји. Истражувачи, вклучувајќи ги и тие кои работат на проекти поддржани од РРПП, ќе ги презентираат нивните трудови во пет паралелни работилници.Page 1 of 612345...Last »