ЦРИС Студиорум
CRPRC Studiorum
14.02.2017 HRPПрограма за човекови права

Серија коментари на случаи и прегледи за важни елементи во развојот во оваа област на глобално ниво

Како дел од иницијативите за унапредување на меѓународните и националните стандарди за Човекови права и за промовирање и унапредување на еднаквоста и не-дискриминацијата, ЦРИС Студиорум објавувa на серија коментари на случаи и прегледи за важни елементи во развојот во оваа област на глобално ниво, но и на оние кои се директно врзани за Македонија (како […]

23.06.2016 Програма за човекови права

Вмрежување на истражувачи од областа на здравјето и политиките на Ромите од Централна и Источна Европа

Во организација на регионалната канцеларија на СЗО за Европа, а во соработка со Колаборативниот центар на СЗО, во Дебрецен, Унгарија на факултетот за Јавно здравје, оддел за превентивна медицина, во период од 1 до 3 јуни 2016 година се одржа тридневен настан на теми поврзани со ранливоста и здравјето со наслов „Вмрежување на истражувачи од […]

05.08.2015 Програма за човекови права

Зголемување на разликите во одржливоста на граѓанското општество во регионот: УСАИД го објави 18тото издание на Индексот на одржливост на граѓанските организации за Централна и Источна Европа и Евроазија

Известување за медиумите Вашингтон, САД – Секторите на граѓанските организации во дваесет и деветте земји кои се опфатени во Индексот на одржливост на граѓанските организации за Централна и Источна Европа и Евроазија продолжуваат да бидат многу различни. На едниот крај на спектарот е Естонија, која забележува највисок степен на одржливост од било која земја во […]

23.09.2014 НастаниПрограма за човекови права

УСАИД го објави 17-то издание на Индексот на одржливост на граѓанските организации за Централна и Источна Европа и Евроазија

Годинешната презентација на 17-то издание на Индексот на одржливост на граѓанските организации за Европа и Евроазија, објавен од страна на УСАИД, беше организирана од Студиорум и Македонскиот центар за меѓународна соработка во рамки на Платформата за антикорупција и добро владеење. Според извештајот за 2013 година, зголеменото ниво на граѓанско учество им оди во прилог на […]

29.05.2014 НастаниПрограма за човекови праваВести

Развивање соработки: Тркалезна маса за политиката, општеството и ЛГБТК заедницата во Македонија

ЛГБТК лицата се жртви на дискриминација и малтретирање низ целиот свет. Унапредувањето на правата на ЛГБТК лицата во Централна и Источна Европа не се случува со истото темпо како во останатите делови на светот. Кристефер Стојановски, стипендист на програмата „Фулбрајт“, спроведе истражувачки проект за влијанијата на општеството и политиката врз ЛГБТК заедницата во Македонија. Тој […]

07.05.2014 НастаниПрограма за човекови права

На 12ти мај 2014 година ќе се одржи конференцијата „Бизнис и човекови права“

Центарот за регионални истражувања и соработка „Студиорум“ ја организира конференцијата „Бизнис и Човекови права“, која ќе се одржи на 12ти мај 2014 година во Универзитетот Американ Колеџ – Скопје, во Скопје.

23.02.2014 Програма за човекови права

Студиорум со свој придонес во консултациите на КПЛП на ООН

Студиорум учествуваше во консултациите за првите два нацрт-генерални коментари за Конвенцијата за права на лица со попреченост кои ги отвори Комитетот за права на лица со попреченост на Организацијата на обединетите нации.Page 1 of 512345

©2008-2018 CRPRC Studiorum. Custom WP template developed by manche